Members talk med andreas vikberg - Great Hub

Members talk med andreas vikberg

DSC09872

Members talk med andreas vikberg

Members Talk på Great Hub är ett återkommande event där medlemmar delar med sig av sin kunskap och erfarenheter. Ibland handlar det om en företagsresa. Andra gånger handlar det om personlig utveckling. Under en torsdagsfrukost i april handlade Andreas Vikbergs Members Talk om hans tid i Ukraina. 

Till vardags är Andreas projektledare på Forsen i Umeå. Men när möjligheten att tillsammans med UNHCR hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina presenterade sig, åkte han ner till det krigsdrabbade landet för att bygga upp och bygga om hus. Under den här frukosten delade han med sig av sin upplevelse till Great Hub-medlemmarna runt frukostbordet.

– Det var flera delar som fick mig att åka. Jag är med i en resursdatabas hos MSB och har varit i väg på uppdrag i krigsdrabbade länder tidigare. Under 2020 var jag i Centralafrikanska republiken och hjälpte till med byggnationer av FN-camps. 

Det som fick mig att åka denna gång var att den resurs som efterfrågades i Ukraina matchade min profil bra, den hjälp jag kunde bistå med hade alltså stor chans att göra skillnad för ukrainsk befolkning. Dessutom är det alltid utvecklande och lärorikt att åka på uppdrag som detta ur ett personligt perspektiv, säger Andreas.

När Andreas och hans kollegor inte hjälpte ukrainska medborgare att reparera sina hem, kunde de ta del av den ukrainska kultur och community som fortfarande har en stark närvaro i städerna.

– Jag upplevde det som att människor generellt gjorde allt som man bara kunde för att livet skulle vara så pass normalt som vanligt. Så länge det inte var flyglarm var barer, butiker, restauranger öppna som vanligt. Även operahus och dylikt hade föreställningar, i vissa fall med begränsat antal för att man ska kunna tillgodose samtliga besökare med plats i skyddsrum vid behov. 

Min uppfattning är att det var en stor del av motståndskraften och civilförsvaret. Samhället skall fungera oavsett, så långt det bara är möjligt.

Andreas berättade under sitt Members Talk om hur han och hans kollegor dels hjälpte ukrainare att skaffa fram material för att reparera sina bostäder, men också om hur de fick igång produktionen för att producera nya hem till dem vars hus blivit förstörda bortom reparation. Tack vare att de kunde hålla produktionen av husen inom landet skapade de även arbetstillfällen för ukrainare som tidigare blivit arbetslösa. Det är med intresserade öron som medlemmarna på Great Hub lyssnar till Andreas när han avslutar sitt prat med hur han kände angående hemfärden till Sverige.

– Det var väldigt vemodigt att åka hem. Mycket arbete återstår och arbetsmängden fortsätter att öka för kollegorna som är kvar. Dessutom lever folket kvar i samma ovisshet som tidigare med robotattacker, strömavbrott och avbrott i vattenförsörjningen. Men väl hemma känns det ändå bra. Jag är nöjd över min insats och njuter av att ha tillgång till ström, vatten och att få sova ostört utan flyglarm. 

En sak jag tar med mig är det jag pratade om under min presentation gällande att allt är relativt och att det finns olika nivåer på problem. Exempelvis att vi pratar om höjda räntekostnader i Sverige, i Ukraina betalade många jag träffade fortfarande av lån på hus som är förstörda eller ockuperade. Oavsett vad så måste man fortsätta att leva vidare, i Ukraina har folket bevisat att det är en del av motståndskraften.

Vi säger stort tack till Andreas för att vi fick ta del av din upplevelse under ett Members Talk! Stunderna när communityn samlas och delar erfarenheter med varandra är något som vi värdesätter högt på Great Hub. Och det ser vi fram emot att fortsätta få vara.

Vill du vara med? Här kan du läsa mer om Great Hub och hur du blir medlem. Vi ses på hubbarna!

Läs mer från Great Hub

Tina Jonsson, ASM Event är finalist i Umeågalan: ”Umeå var en naturlig del av vår expansionsstrategi”

Tina Jonsson, ASM Event är finalist i Umeågalan: ”Umeå var en naturlig del av vår expansionsstrategi”

Från Umeå till Stockholm, och tillbaka igen. Med sig i bagaget har den nyblivna Great Hub-medlemmen Tina Jonsson ett framgångsrikt företag med stora framtidsplaner. Och som om inte ...
Läs mer

Att expandera sin verksamhet på ny ort via coworking

Att expandera sin verksamhet på ny ort via coworking

Norrland är full av potential och möjligheter. Med en tredjedel av Sveriges hela yta och progressiva städer som ständigt växer finns det gott om möjligheter att framgångsrikt etablera ...
Läs mer
Rulla till toppen