Members Monday - Charlotta, Pia och Eva på TRR - Great Hub

Members Monday – Charlotta, Pia och Eva på TRR

IMG_3483-2

Members Monday – Charlotta, Pia och Eva på TRR

I mars 2022 flyttade TRR in på Great Hub City. Härifrån utgår numera Charlotta, Pia och Eva i sitt vardagliga arbete. Great Hub har tagit ett snack med de tre för att se hur de trivs på hubben, hur en dag på jobbet kan se ut och vad man absolut inte får missa när man är i Umeå.

Hej Charlotta, Pia och Eva! För de som inte hört om TRR, vilka är ni?

Charlotta: TRR är en omställnings- och arbetslivsaktör som instiftades 1974 av Svenskt Näringsliv och PTK. Vi är en icke-vinstdrivande stiftelse och vi riktar oss till företag på den privata arbetsmarknaden, fackligt förtroendevalda och företagens anställda tjänstemän. Till oss vänder sig företag från privata näringslivet när man hamnar i en omställningssituation. Eller när man behöver kompetens. 

Pia: Framför allt är det tjänstemän och företag i privat sektor som är anslutna till TRR, vi finns till för i princip alla som har kollektivavtal. 

Charlotta: Och då kan vi stötta före under, och efter i omställningssituationen. Vi stöttar facken, vi stöttar chefer före och under omställningen och de anställda som blir varslade får stöd i två år av oss. 

Eva Cederholm, Pia Oskarsson och Charlotta Öberg på TRR

Hur ser en vanlig arbetsdag ut hos er?

Eva: Vi har flera delar. Huvuddelen är att stötta de som blir uppsagda. När man kommer till TRR får man en kontaktperson, och tillsammans med tjänstemannen gör vi upp en plan för hur man kan komma igång med att söka jobb eller hitta en lösning på sin jobbsituation. Så för mig som rådgivare är det att prata, guida och vägleda de jag möter antingen via video- eller telefonsamtal eller i form av personliga möten. 

Förutom att ha kontakt med de jobbsökande så har vi även kontakt med företag och samtalar om var de befinner sig för att kunna ligga nära till hands ifall de hamnar i en omställningssituation. Eller om de har ett behov av att rekrytera. Vi är inget rekryteringsföretag, men vi har personer som söker jobb och då kan vi vara en bra länk där. 

Pia: Vi har även en tjänst som heter TRR matching där man kan få möjlighet att söka kandidater eller presentera sig för potentiella arbetsgivare. 

Att bli uppsagd är ju en påtvingad händelse. För många blir det att man passar på att fundera på vad det är man egentligen vill i sådana lägen. Det blir många spännande personliga resor och samtal. 

Vad är det bästa med era jobb?

Pia: Att känna att vi bidrar, vi på TRR gör något gott för andra människor som hamnar i situationer man själv inte valt. Vi ser att det ofta blir bättre än vad man tror när man hamnar i sådana situationer. Man säger ju inte upp sig själv, utan blir uppsagd. Att få vara med om den resan är det bästa med jobbet. Vi får glädjas med de som gör resorna.

Eva: Att bli uppsagd är ju en påtvingad händelse. Precis som Pia säger så får vi vara med och göra en förändring där. För de allra flesta blir det väldigt bra, man kanske går vidare till något som man velat göra väldigt länge. För många blir det att man passar på att fundera på vad det är man egentligen vill i sådana lägen. Det blir många spännande personliga resor och samtal. Det är ett väldigt varierande jobb. 

Charlotta: Det som är ovanligt med oss är att vi är en stiftelse så vi har inget vinstintresse. Vi ska bidra med att göra bra saker på arbetsmarknaden för företag och individen. Och så balansen som ni, Pia och Eva, beskriver. Att få följa människor som tillsammans med oss blir modiga och gör helt nya val i livet. De får syn på sin egen kraft och så vågar dem, och så blir det ännu bättre. Och så vet vi att allt vi gör leder till att vi får en ännu relevant och vassare kompetens för Sverige. Vi har en positiv samhällspåverkan, att vi får vara med och göra det är häftigt! 

Ni är ju nyinflyttade på Great Hub City. Vad tycker ni om er första tid här?

Eva: Det är väldigt spännande blandning av folk, både stora och små företag. När man tar en kopp kaffe eller äter lunch är det en bra stämning. Folk är öppna och intresserade. Det finns många bra tillfällen och träffa andra, fråga dem vad de gör och var de befinner sig. Det är väldigt spännande att få vara här. Det händer mycket och det är mycket energi. 

Charlotta: Det är väldigt fräscht och det är härliga rum att vara i. Jag håller på att vänja mig hur jag ska jobba här på olika ytor. Vi kommer från en annan miljö med egna kontor. 

Eva: När jag går ner och äter lunch känner jag att jag kan sätta mig var som helst. Det finns inte några givna platser. Sitter man nere vid lunchbordet kan vem som helst sätta sig bredvid och vara med i samtal. 

Charlotta: Det finns en öppenhet.

Eva: Ja precis, en öppenhet. Jag upplever att många uppskattar och tar del av den. 

Stort tack för en härlig pratstund! Innan vi släpper iväg er, vill ni dela med er av era bästa tips på vad man inte får missa i Umeå?

Charlotta: Ät blåbärsmjukglass på torget! Och restauranglivet är fantastiskt. Dessutom tycker jag man ska spana in vårt TRR-event Fokus på Norr där jag under en direktsändning helt kommer fokusera på alla möjligheter som kommer med att bo och arbeta i Norrland. Läs mer på Fokus På Norrs Hemsida.

Pia: Strandpromenaden och älvskanten är ett så vackert stråk. 

Eva: Har man en dag i Umeå, då är det jättefint att promenera längs även bort till Bölesholmarna och tillbaka. Då får man lite stad och lite natur. 

Ett stort tack till Charlotta, Pia och Eva för en härlig pratstund! Vill ni läsa mer om TRR så hittar mer om deras arbete på deras hemsida.

Läs mer från Great Hub

Tina Jonsson, ASM Event är finalist i Umeågalan: ”Umeå var en naturlig del av vår expansionsstrategi”

Tina Jonsson, ASM Event är finalist i Umeågalan: ”Umeå var en naturlig del av vår expansionsstrategi”

Från Umeå till Stockholm, och tillbaka igen. Med sig i bagaget har den nyblivna Great Hub-medlemmen Tina Jonsson ett framgångsrikt företag med stora framtidsplaner. Och som om inte ...
Läs mer

Att expandera sin verksamhet på ny ort via coworking

Att expandera sin verksamhet på ny ort via coworking

Norrland är full av potential och möjligheter. Med en tredjedel av Sveriges hela yta och progressiva städer som ständigt växer finns det gott om möjligheter att framgångsrikt etablera ...
Läs mer
Rulla till toppen