Framtidens Umeå och coworking med Balticgruppens VD David Carlsson - Great Hub

Framtidens Umeå och coworking med Balticgruppens VD David Carlsson

David_2107

Framtidens Umeå och coworking med Balticgruppens VD David Carlsson

Coworking är ett nytt koncept som under de senaste åren växt fram i Sverige. Det är en ny form av kontorshotell som erbjuder arbetsplatser till företag som känner att traditionella kontorslokaler inte passar dem. Vi har pratat med David Carlsson, VD och koncernchef på Balticgruppen, om hur han ser på coworking i Umeå – och hur konceptet kan hjälpa staden att fortsätta utvecklas framåt. 

David Carlsson, VD och koncernchef på Balticgruppen

Hej David! Vi på Great Hub tycker coworking är superbra, vad tycker du om konceptet? 

Coworking är något som vuxit fram de senaste åren. Konceptet kom till Sverige ganska sent. Kollar vi på länder som till exempel USA och Storbritannien har coworking spaces funnits där mycket längre än vad det funnits här. Här i Sverige ser vi coworking spaces främst i Stockholm, men på senare tid har de även vuxit sig större i regionsstäderna. Att kunna erbjuda företag som vill hyra flexibelt och några få kontorsplatser, är för oss som fastighetsbolag en viktig del av vår verktygslåda. 

Så som hyreslagen ser ut, är det tyvärr inte någon bra lösning att hyra ut ordinära lokaler med kontrakt på under tre års tid. För nystartade, mindre bolag kan ett sådant långt kontrakt kännas superläskigt att skriva på. Man vet inte hur framtiden ser ut eller vilken storlek man kommer att behöva på sina lokaler inom de närmsta åren. Det kan bli krångligt och kostsamt för ett nystartat företag som vid start har 1-2 anställda, men som räknar med att expandera rejält inom en treårsperiod. Där är coworking ett bra komplement eftersom företag kan växa och krympa i sin egen takt. 

Under pandemin är det många företag vars anställda har jobbat hemifrån. Men i takt med att vi börjat gå tillbaka till att jobba på kontor har vi sett att coworking är ett smidigt alternativ för de företag som under ”jobba hemifrån-tiden” anställt mer personal. I sådana fall har företagen enkelt kunnat hyra in sig på coworking, i väntan på nya större lokaler eller en klarare bild av hur framtiden ser ut. Och de företag som haft det ekonomiskt tufft har istället kunnat ha en skalbarhet på sina lokaler och fått möjlighet att få ner kostnaden under en tid. Så det har varit en bra hjälp på det sättet. 

Hur tror du coworking i Umeå kommer att utvecklas i framtiden? 

Vi på Balticgruppen ser gärna att det växer fram fler hubbar i Umeå. Just nu har vi coworking spaces i centrum och i Universitetsstaden, på sikt ser vi möjligheten att etablera nya hubbar på Östra Station, Hamrinsberget och Östra Strandgatan om det finns efterfrågan på det. Det vore fantastiskt att kunna erbjuda medlemmarna en arbetsplats i den stadsdel som passar bäst för dagen, samtidigt som de tillhör en större enhet och nätverk. Då finns det alltid en plats där bolag kan växa och samverka, nära till hands. 

Företag i södra Sverige börjar fokusera på att expandera till de norra delarna av landet, då är det många som väljer att börja sin etablering i Umeå. I det scenariot har vi kunnat hjälpa bolag komma in på plats snabbt med hjälp av coworkinglokalerna och komma in i näringslivet på orten genom att träffa många nya bolag.

Tror du möjligheten till coworking är en av nycklarna för Umeås framtida tillväxt? 

Ja, det tror jag. Både för nystartade bolag sprungna från till exempel universitetet, men även för bolag på andra orter som vill etablera sig i Umeå. Det är en variant vi sett mycket av på senaste tiden. Företag i södra Sverige börjar fokusera på att expandera till de norra delarna av landet, då är det många som väljer att börja sin etablering i Umeå. I det scenariot har vi kunnat hjälpa bolag komma in på plats snabbt med hjälp av coworkinglokalerna och komma in i näringslivet på orten genom att träffa många nya bolag. Sådana typer av företag kan ha flera hundra anställda runt om i Sverige, men bara några av dem sitter i Umeå eftersom företaget fortfarande är i en uppstartsfas. Där passar coworking riktigt bra eftersom konceptet tillåter att företaget växer utefter att efterfrågan på deras tjänster ökar. Steget till att etablera sig i en ny stad blir därmed mycket enklare att ta. 

På Balticgruppen har ni ju ett mål att nå 200 000 invånare i Umeå innan 2050 genom hållbar tillväxt, precis som Umeå kommuns mål. Om du tittar 20 år in i framtiden, hur tror du att Umeå som stad ser ut då? 

Jag tror att vi måste jobba målinriktat med att bygga ihop centrum och Universitetsstaden, och det har vi möjlighet att hjälpa till med i och med att vi bygger och planerar för bostäder, kontor, livsmedelsaffär, gym, med mera på Östra Station, Hamrinsberget och Östra Strandgatan. Viktiga områden mellan centrum och Umeå universitetsstad. Tycker också att det är viktigt att vi får in mer bostäder och kontor centralt i Umeå och i Universitetsstaden. Då skulle vi få en mer levande och trygg stad. Detta tack vare fler levande timmar på dygnet där boende befinner sig i området på kvällen och kontorshyresgäster fyller gatorna under dagen. En attraktivare stad helt enkelt.

Jag skulle säga att om 20 år, med ytterligare 50 000 invånare och 25 000 nya bostäder så kommer Umeå bli en ännu bättre stad. Vi har en fin stomme att bygga på, och med boende, kontor, parker, idrottsanläggningar med mera på rätt plats kan det bli riktigt bra. 

Det är superspännande att det inom 20 år förhoppningsvis kommer flytta in 50 000 personer i Umeå. Om du fick dela med dig av ditt bästa Umeå-tips till alla som flyttar hit, vad skulle det vara? 

Det skulle vara älvlandskapet. Ta en promenad broarna runt, promenera längs älven i stan och vidare. Det är ett väldigt fint område med liv och rörelse och en fantastisk känsla. Ett sådant naturlandskap, det ska vi vara rädda om och går inte att skapa i alla städer. 

Ett stort tack till David för den trevliga pratstunden! Vill ni veta mer om Balticgruppens framtidsvisioner för Umeå som stad kan ni läsa om dem här.

Läs mer från Great Hub

Tina Jonsson, ASM Event är finalist i Umeågalan: ”Umeå var en naturlig del av vår expansionsstrategi”

Tina Jonsson, ASM Event är finalist i Umeågalan: ”Umeå var en naturlig del av vår expansionsstrategi”

Från Umeå till Stockholm, och tillbaka igen. Med sig i bagaget har den nyblivna Great Hub-medlemmen Tina Jonsson ett framgångsrikt företag med stora framtidsplaner. Och som om inte ...
Läs mer

Att expandera sin verksamhet på ny ort via coworking

Att expandera sin verksamhet på ny ort via coworking

Norrland är full av potential och möjligheter. Med en tredjedel av Sveriges hela yta och progressiva städer som ständigt växer finns det gott om möjligheter att framgångsrikt etablera ...
Läs mer
Rulla till toppen