Ökad efterfråga på coworking i Umeå – Great Hub City utökar - Great Hub

Ökad efterfråga på coworking i Umeå – Great Hub City utökar

Great Hub City 1, Foto Lisa Lidén

Ökad efterfråga på coworking i Umeå – Great Hub City utökar

Efterfrågan på coworking växer, den internationella trenden som kommit till Sverige och till Umeå märks tydligt på Great Hub City – som sedan årsskiftet är fullbelagt – och därför utökar man nu verksamheten.

Mitt i centrala Umeå, ovanför gallerian Utopia, ligger Great Hub City. Här erbjuds kunskapsintensiva bolag möjlighet att hyra kontor eller kontorsplats som löper på korta kontrakt. Trycket på denna typ av flexibla kontorslösningar har den senaste tiden ökat och samtliga 50 platser på Great Hub City är sedan årsskiftet bokade. I takt med den ökade efterfrågan väljer man nu att utöka verksamheten genom att tillföra ytterligare sex rum, vilket innebär ett tillskott på 20 kontorsplatser. Matilda Henningsson, Community Manager Great Hub, beskriver det ökade behovet så här:

 – Konceptet coworking har länge varit en internationell trend och det är glädjande hur vi ser att den slår i Umeå. Målet är att Great Hub ska vara en mötesplats för näringslivet. Vi välkomnar både nystartade som etablerade företag till hubbarna. Det företagen har gemensamt är att de är kunskapsintensiva och vill finnas i ett större sammanhang.

Både enmansföretag och större välkända nationella bolag har fått upp ögonen för konceptet coworking. Matilda tror den ökade efterfrågan beror på att en flexibel kontorslösning behövs bland dagens företag.

– Vi tror starkt på att det kommer att finnas ett behov av klassiska kontor – kontor som exempelvis kan användas som en konkurrensfördel för att attrahera rätt medarbetare – men det behöver även finnas fler flexibla kontorslösningar. Lösningar som passar bolag som vill växa eller krympa, företag som vill sitta tillsammans med andra eller företag som snabbt kan behöva ställa om sin verksamhet efter förändrade behov.

De förändrade behoven märks exempelvis under rådande pandemi och Matilda ser att en del av efterfrågan kan kopplas till önskemål om korta kontrakt.

I Umeå finns ett flertal aktörer som erbjuder coworking. Great Hub City är Umeås första företagshubb för coworking och öppnade för cirka två år sedan. I Umeå universitetsstad ligger Great Hub Campus, den andra coworkingytan inom Great Hub, som öppnade för drygt ett år sedan. Fastighetsbolaget Balticgruppen äger och driver Great Hub City och David Carlsson, vd och koncernchef på Balticgruppen, berättar om den viktiga rollen coworking har i företagets erbjudande.  

– I Kunskapsstaden, området mellan centrum och Universitetsstaden, finns ett stort behov av arbetsplatser för kunskapsföretag och coworking är ett sätt att tillgodose det. Dessa entreprenörer och kunskapsintensiva bolag är viktiga för Umeå då de hjälper till att stärka stadens attraktionskraft, vilket behövs för att Umeå ska växa hållbart och nå 200 000 invånare till år 2050, säger David Carlsson.

Läs mer från Great Hub

Tina Jonsson, ASM Event är finalist i Umeågalan: ”Umeå var en naturlig del av vår expansionsstrategi”

Tina Jonsson, ASM Event är finalist i Umeågalan: ”Umeå var en naturlig del av vår expansionsstrategi”

Från Umeå till Stockholm, och tillbaka igen. Med sig i bagaget har den nyblivna Great Hub-medlemmen Tina Jonsson ett framgångsrikt företag med stora framtidsplaner. Och som om inte ...
Läs mer

Att expandera sin verksamhet på ny ort via coworking

Att expandera sin verksamhet på ny ort via coworking

Norrland är full av potential och möjligheter. Med en tredjedel av Sveriges hela yta och progressiva städer som ständigt växer finns det gott om möjligheter att framgångsrikt etablera ...
Läs mer
Rulla till toppen